Kun je fietsen? Dan kun je Agile werken!
Agile werken gaat niet om frameworks of buzzwords
In mijn werk als Agile Coach probeer ik teams te laten denken in een Agile mindset. De kern daarvan is redelijk makkelijk uit te leggen. Toch merk ik dat teams, zeker in het begin, voornamelijk vragen hebben over de verschillende Agile frameworks en buzzwords. Helaas zie ik ook dat sommige Agile collega’s meteen de diepte in gaan waardoor de kern van Agile werken niet ter sprake komt. In dit blog probeer ik uit te leggen wat de kern is van Agile werken zonder frameworks of vakjargon te bespreken. In een taal die voor iedereen die kan fietsen te begrijpen is. De kern van Agile werken kan in de basis vergeleken worden met dit voorbeeld: We gaan met het team van Opinity van ons hoofdkantoor in Rotterdam naar Parijs fietsen.
Santiago Harmens
Scrum Master / Agile Coach
Hoofddoel: Parijs bereiken per fiets
Dit is ons begin. We hebben één concreet hoofddoel. Het probleem is dat we dit nog nooit hebben gedaan. Daarom weten we niet alle problemen die we onderweg zullen hebben. Parijs is ook nog eens zo ver weg dat het, met de fietservaring die wij hebben, moeilijk is om precies te voorspellen wanneer we zullen aankomen. Onze familieleden en vrienden willen ons toejuichen als we in Parijs aankomen. Als we nu een datum communiceren en zonder plan op de fiets stappen is de kans groot dat deze niet klopt en zowel onze supporters als wij teleurgesteld zullen zijn. In plaats daarvan zullen we ons hoofddoel opdelen in kleinere doelen waarbij we constant onze supporters informeren over onze route.
Parijs wasn’t won in one day: tijd voor tussendoelen
We weten het einddoel: Parijs. We weten dat we dat doel niet in één dag kunnen fietsen. We gaan dit doel opdelen in kleinere doelen. We maken dus een route waar we plaatsen kiezen die we wel in één dag kunnen halen. Het is belangrijk dat wij als team zelf de volgende aankomstplaats bepalen. We weten zelf immers hoe goed ons team en materiaal is en wij zijn degenen die gaan fietsen. We laten dit niet door iemand anders bepalen. Bij elk aankomst informeren we onze supporters die elke dag trotser op ons worden. Als we al dicht bij Parijs zijn informeren we hen over ons verwachte aankomstdatum zodat zij hun hotelkamer kunnen boeken. De datum zal nauwkeuriger zijn dan wanneer we alleen bij vertrek een datum hadden gecommuniceerd en in de tussentijd niets van ons hadden laten horen.
Van evalueren kun je leren
Bij elk aankomst zullen we evalueren. We bekijken met het team wat we goed doen én wat beter kan. Als we ergens aankomen waar men Duits spreekt klopt onze route niet. Als we een route hebben genomen met onverharde wegen zullen we onze toekomstige route evalueren om te zorgen dat we alleen over verharde fietspaden rijden. Ook als we hierdoor langer moeten fietsen. Misschien hebben we ook blessures of materiaalpech. Ook dan passen we ons plan aan. Maar we doen dit ook als het meezit. Onze conditie verbetert waardoor we op één dag verder kunnen fietsen. We kunnen betere fietsen hebben gekocht. Of het weer is beter dan voorspeld. We passen dan het plan aan in ons voordeel. Over voorspelling gesproken, omdat we al een paar dagen achter elkaar fietsen kunnen we beter voorspellen hoe lang we over een traject doen of welke problemen we kunnen tegenkomen.
Werk van een Agile coach
Wat is het werk van een Agile Coach? We vertellen collega’s niet hoe ze moeten “fietsen”. Ze weten zelf als specialisten heel goed hoe ze hun werk moeten doen. Wat we wel doen is collega’s helpen met het bepalen van hun “Parijs”: een concreet en realistisch doel die waarde heeft voor hun klanten. Daarnaast helpen we collega’s met het opdelen van hun fietsroute in etappes die ze in een voorspelbaar tijdsbestek kunnen halen. Daarbij beheerst een Agile Coach technieken om teams te helpen evalueren en hun route aan te passen. En ja, daar gebruiken we frameworks voor maar de essentie is: Als team een doel halen door deze op te splitsen in kleinere doelen waarbij we onderweg altijd evalueren en aanpassen.
Als Agile Coach helpen we niet alleen de teams. We ondersteunen de hele organisatie in de Agile aanpak. Want vaak sluit het strategisch en tactisch doel en de route niet aan op die van de operationele laag. Het gebrek aan aansluiting tussen deze lagen is de reden dat Agile trajecten niet lijken te slagen. Bij Opinity hebben we ervaring, kennis en expertise om organisaties op een simpele manier bij te brengen wat Agile werken is en vervolgens de doelen en werkwijze tussen de strategische en operationele laag op een Agile manier te doen samenwerken. Wil je weten hoe we dit doen? Bel ons op, we leggen het graag uit.