Value Stream Mapping Sessie

Heb je het idee dat je teams en processen niet optimaal lopen, maar lukt het niet om concrete verbeterpunten te ontdekken?

Ben je op zoek naar procesverbetering binnen jouw softwareontwikkelproces? 

Ben je op zoek naar flow optimalisatie binnen je organisatie en wil je snel stappen maken op dit vlak? En heb je niet de tijd voor een volledige meerdaagse sessie? 

Dan is een Value Stream Mapping sessie gefaciliteerd door ervaren Opinity-consultants misschien wat voor jou.

Wat krijg je bij een Value Mapping Sessie?

In een sessie van 4 uur brengen twee Opinity-consultants samen met de betrokkenen van jouw organisatie de huidige waardestroom in beeld. Waarbij ze zich concentreren op het vinden van knelpunten (bottlenecks) en waste.  

Onze consultants komen met een bak aan kennis van mensen, processen en Agile/Scrum. Met hun jarenlange praktijkervaring kunnen ze razendsnel waardestromen, knelpunten en waste binnen processen ontdekken: ze hebben het allemaal al een keer gezien en zij leggen supermakkelijk contact met deelnemers uit iedere laag van de organisatie.    

In 3 stappen een Opinity Value Stream Mapping Sessie 

Stap 1: maak kennis

Stuur ons een bericht met je vraag en plan een kennismakingsgesprek in. Je kan ook gewoon direct bellen. Om het je makkelijk te maken hebben we een korte vragenlijst opgesteld waarmee je direct je vraag helder hebt.

Stap 2: plan de VSM-sessie

Bepaal de deelnemers, leg de agenda’s bij elkaar en plan de halve dag in voor de VSM-sessie. Vergeet niet om Opinity te laten weten wanneer het is 🙂

Stap 3: neem deel aan de Value Stream Mapping Sessie

That’s it! Meer hoef je niet te doen en je hebt hierna direct praktische inzichten in welke stappen je kunt nemen om je proces te verbeteren. Wij verzorgen natuurlijk nog een managementsamenvatting en overzicht van de opgedane inzichten van de sessie. 

Voor welke vraagstukken plan je een VSM-sessie?

Een Value Stream Mapping Sessie – kortweg VSM – is geschikt om een zeer breed palet aan processen te verbeteren. Van team overstijgende softwareontwikkelprocessen tot release cycles en (business) processen. 

Aan de slag met Lean

Sommige organisaties zijn bezig met Lean principes te implementeren binnen de organisatie en hebben behoefte aan een eerste VSM-sessie die begeleid wordt door ervaren VSM-facilitators. Hierna leiden zij hun medewerkers op in het regelmatig kunnen uitvoeren van VSM’s als onderdeel van continue procesverbetering en Lean-management. 

 

Onafhankelijke consultants

Andere organisaties realiseren zich dat een externe, ervaren VSM-facilitator ervoor kan zorgen dat politieke of organisatiecultuur overstegen worden: zij hebben geen “last” van belangenverstrengeling en hoeven zich geen zorgen te maken over hun positie of baan. Hierdoor kunnen zij vaak met meer objectieve blik processen bevragen en knelpunten boven tafel krijgen.  

Universele flow verbetering

Tot slot zijn er organisaties, afdelingen en teams die een snelle en efficiënte sessie willen hebben om hen te helpen silo’s te doorbreken en bepaalde processen te kunnen verbeteren. In allerhande organisaties en werkomgevingen kunnen er slimme, gemotiveerde professionals zijn die een externe facilitator als meerwaarde zien om hen te helpen bij specifieke vraagstukken.

Wat verwachten wij van jou?

De Opinity VSM-sessie is een doeltreffende, snelle en pragmatische sessie waarmee procesoptimalisatie bijna direct kan worden uitgevoerd binnen de organisatie. Daarvoor is het wel nodig dat de organisatie een concrete vraag heeft op proces-vlak. Voorbeelden van concrete vragen kun je hier vinden (PDF met lijstje van vragen). Daarnaast is het belangrijk dat alle mensen die betrokken zijn bij het proces dat wordt geanalyseerd de volle vier uur aanwezig zijn tijdens de Value Stream Mapping-sessie. 

 

Tot slot houden wij onze sessies meestal bij de klant op locatie: daarvoor vragen wij een geschikte ruimte beschikbaar te stellen. Mocht de voorkeur uitgaan naar een locatie door Opinity verzorgd, dan kan dat natuurlijk ook.    

 

Wat kost een Value Stream Mapping sessie?

De kosten voor een Value Stream Mapping-Sessie met twee Opinity-facilitators bedragen € 1600,- ex BTW. Er kunnen maximaal 10 deelnemers aan één sessie deelnemen.  

Voor dit bedrag krijg je: 

  • Kennismakingsgesprek als intake zodat onze facilitators zich voor kunnen bereiden op basis van de informatie die zij vooraf inwinnen; 
  • Value Stream Mapping sessie met twee facilitators van vier uur, voor 1 afgebakend procesvraagstuk; 
  • Rapportage en management-samenvatting in pdf-vorm binnen 2 werkdagen na het houden van de sessie; 
  • Nazorg: loop je nog ergens tegenaan na afloop of is er iets nog onduidelijk? Je kunt onze consultants altijd bellen voor advies. 

Wil jij ook aan de slag met een Value Stream Mapping Sessie?

1 + 7 =